Какво не знаем за Дехидратацията

Нужно ли е да се притеснявам от дехидратация, щом денят ми не преминава под жаркото слънце на пустинята?                                                                                                                            

Чаша-две леден плодов сироп или коктейл достатъчни ли са, за да се предпазя от дехидратация през горещите дни?

Разминах се с летния вирус – значи ли това, че не съм застрашен от дехидратация?

Макар и често да ни звучи като добре позната и дори безобидна тема без неизвестни въпроси около нея – дехидратацията всъщност много прилича на онази поговорка, която гласи „Тихите води са най-дълбоки!“

Иначе казано – не я подценявайте, защото тя лесно може да ви изненада с дълбочината на своя характер, причините за възникването й и последствията от нея!

И така – нека се гмурнем в дълбоките води на темата „дехидратация“, изяснявайки отговора на някои от най-важните въпроси, свързани с нея:

Защо водата е толкова важна за нашето тяло?

Понякога категоричността на цифрите може да ни даде далеч по-ясен и очевиден отговор от многословността на думите. А по отношение на водата в нашето тяло те наистина са категорични:

 • Дробовете ни съдържат цели 90% вода, а
 • В кръвта ни има 82% вода
 • Човешката кожа съдържа 80% вода
 • Съдържанието й в мозъка е 70%
 • Мускулите – 75%

100% и без капчица съмнение можем да кажем, че водата е основна задвижваща сила на човешкия организъм. Тя е тази, която ни прави жизнени, енергични и концентрирани!

Какво всъщност губим, когато сме дехидратирани?

Както вече знаем голям процент от тялото ни всъщност е вода. Но за нейното правилно разпределение в и извън клетъчните пространства основна роля имат електролитите – калий, натрий и хлор. При дехидратация тялото ни губи не само от вода, но и част от тези важни за транспортирането й в клетките минерали. Този процес води не само до нарушаване на водния, но и на водно-електролитния баланс в организма, който е ключов за бодростта, свежестта и енергията ни. Ето защо приeмът на достатъчното количество вода и течности е от ключово значение, когато говорим за превенция на дехидратацията. Но когато тялото ни вече е дехидратирано, приемът на вода или подсладени напитки не е достатъчно ефективен начин за въстановяване на водно-електролитния баланс в организма!

Как да разпознаем признаците на дехидратация?

Учудващо или не – първият симптом на дехидратация е жаждата. Всъщност моментът, когато вече усещаме жажда, е реален сигнал, че тялото ни е повече или по-малко дехидратирано. Ето защо е важно да пиете течности дори, когато не усещате силна жажда!

Други признаци с различна интензивност в зависимост от степента на обезводняване и от страна на различни органи и системи на човешкото тяло са:

 • намалено по честота и количество, но по-жълта урина;
 • намалена еластичност и сухота на кожата;
 • сухи лигавици;
 • учестен пулс;
 • чувство на унесеност;

Как да предпазим тялото си от дехидратация?

Летният сезон за съжаление често е съпроводен с вируси, предизвикващи повръщане и диария. В допълнение – високите температури, повишеното потене и физическа активност през летния сезон засилват значително риска от дехидратация на организма и нарушаване на  водно-електролитния баланс.

Ето защо специалистите препоръчват успоредно с медикаментозното лечение да се провежда и хидратация чрез прием на елекролитни напитки. Те се предлагат без рецепта в аптеките, под формата на прахчета, които се разтварят в трапезна или преварена вода и могат лесно да бъдат приготвени. Най-добре е съставът на елекролитните напитки, които използвате да бъде съобразен с препоръките на Световната здравна организация и на УНИЦЕФ.

Стоперол Хидра

Електролитен продукт с вкус на ягода

 • Подпомага нормалната хидратация на организма и поддържането на физиологичните нива на електролитния баланс в тялото.
 • Съдържа оптималните нива на глюкоза и електролити
 • Съставът е изцяло съобразен с препоръките на Световната здравна организация и УНИЦЕФ
 • Ягодовият вкус улеснява приема от бебета и малки деца

Прочети още