Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или възпрепятства ежедневното ни функциониране до такава степен, че е невъзможно да се справим без допълнителна помощ.

Стомах, чувствителен към стрес

Когато сме под стрес, цялото ни тяло реагира – нивото на адреналин нараства, сърцето изпомпва кръвта по-силно, което увеличава налягането, а мускулният тонус се повишава. При много хора стресовите ситуации водят до диария и други храносмилателни заболявания, като стомашни разстройства и чревни спазми. Хроничният стрес може да причини стомашна язва, затова е важно да намираме време за почивка и релакс.

Когато причината е стрес

При спорадична диария трябва да проверим дали тя не е причинена от лоши хранителни навици или заболявания. Ако се окаже, че основната причина за диария е стресът е необходимо се консултирате с психолог за професионална помощ. В случай на разстройство, причинено от стресови ситуации, може да приемате антидиарийни лекарства, като СТОПЕРАН. Той съдържа активната съставка лоперамид – едно от най-ефективните средства против диария.

Какво да правим по време на стрес?

Когато ни очаква важна реч, изпит или друга стресова ситуация е важно предварително да се подготвим. На първо място, не забравяйте да приемате лека храна, а също така да посетите тоалетната сутрин. Ако диарията вече се е появила, може да приемете лекарство, съдържащо лоперамид. Ефектът от действието му се наблюдава след час. За да намалите стреса, който може да причини диария, сменете сутрешното кафе с чай от маточина. Също така, открийте собствен начин за борба с ежедневния стрес – чрез физическа активност, медитация или практикуване на хоби.
Свързаната със стреса диария е неприятна, но може да бъде контролирана в много ситуации. За да избегнем храносмилателни проблеми, трябва да работим върху това как да се отпуснем след и по време на стресови ситуации в живота си.

Прочети още