Ротавируси – какво трябва да знаете за тях?

Всяка майка иска детето й да е здраво и усмихнато през цялото време. Затова се опитва да предотврати заболяванията и да облекчи техните симптоми, когато се появят. Едно от заболяванията, с които децата могат да се сблъскат, е вирусна стомашно-чревна инфекция, причинена от ротавируси. Най-често се среща през пролетта и зимата.

Какво представляват ротавирусите?

Това е група вируси, която принадлежи към семейството на реовирусите. Името идва от латинската дума rota, което означава колело. Под микроскоп този вирус изглежда като колело със спици. Ротавирусът е една от най-честите причини за диария и повръщане сред децата и кърмачетата. Възрастните също могат да се заразят. С последващи инфекции имунитетът срещу ротавирусите се засилва, така че възрастните страдат по-малко от заболявания, причинени от тези вируси. Причината за по-голяма заболеваемост сред децата е и лесното предаване на вируса между заразено лице и здрав човек. Достатъчно е дете, заразено с ротавирус да не измие ръцете в детската градина след използване на тоалетната и може да зарази други хора.

Симптоми на ротавирусна инфекция

Основните симптоми на ротавирусна инфекция са диария и силно повръщане. Може да имате и треска. При разстройство и повръщане може бързо да се развие слабост, причинена от дехидратация. Поради тази причина е много важно да се приемат достатъчно количество течности. Децата се дехидратират много по-бързо от възрастните и при по-сериозни случаи е възможно да се наложи и болничен престой за възстановяване на водноелектролитния баланс. Хоспитализацията е последната мярка, обичайно е достатъчно да осигурите на детето течности, за да компенсирате дефицита. Възрастните, страдащи от ротавирусна инфекция, също трябва да се погрижат да консумират необходимото количество течности, за предпочитане вода, слаб черен чай или билкови чайове. Може да приемате и лекарства срещу диария, които се предлагат в аптека без рецепта, както и електролитни напитки.

Кога е необходимо да посетите лекар?

При диария и повръщане, причинени от ротавирусна инфекция, обичайно е достатъчно домашно лечение с прием на течности и електролити. Посещението при лекар е необходимо в няколко случая:

  • когато пациентът е дете на възраст под шест месеца или е в напреднала възраст,
  • когато симптомите на заболяването са придружени от висока температура, надвишаваща 39 градуса по Целзий,
  • когато подозирате дехидратация (симптомите могат да бъдат по-рядко уриниране, плач без сълзи, суха кожа),
  • когато в изпражненията се появи слуз или кръв.
    В горните случаи е необходимо да се консултирате с лекар, който ще препоръча подходящо лечение или хоспитализация, ако пациентът се нуждае от това.

Прочети още

Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или…