Начини за рехидратация на организма

Дехидратацията остава една от най-опасните последици от диарията – екстремната дехидратация може дори да доведе до смърт. И така, кой е най-добрият начин за регулиране нивото на хидратация на организма – не само по време на диария?

Метод No 1: Прием на минимум 2 литра вода на ден

Превенцията винаги е по-добра от лечението. Най-важно е да се поддържа адекватно съдържание на вода в тялото – можете да приемате зеленчуци, плодове, млечни напитки, сокове и разбира се – да пиете чиста вода. Не забравяйте, че някои напитки, като кафе, чай или алкохол, не само не поддържат тялото ви хидратирано, но и допринасят за загубата на вода.
Дневната норма е 2 литра вода за жените и 2,5 литра за мъжете. Нуждата на организма от вода се увеличава в горещите дни, след тренировка, по време на някои заболявания (включително диария) и по време на бременност и кърмене.

Метод No 2: Прием на електролитни продукти

Електролитите са водни разтвори на йони, които участват в множество биохимични процеси в нашето тяло. Изложени сме на загуба на електролити всеки ден, особено по време на диария. Защо електролитите са особено важни за оптималната хидратация на организма? Тяхната ключова роля е да участва в разпределението и усвояването на водата в клетките. Ето защо приемът на електролитни продукти, като СТОПЕРОЛ ХИДРА е особено важен.

Метод No 3: Подходяща осмоларност на течностите

Дехидратацията е особено опасна при деца и възрастни хора, чието състояние може да се влоши за няколко часа. В този случай, обикновената вода не е достатъчна.
Ефективен начин за рехидратиране на организма са течности с намалена осмоларност – тоест със свойства, които подобряват абсорбцията им в тъканите и клетките. Осмоларността на течността се определя от дела на електролитите и другите хранителни молекули (напр. глюкоза) в състава им, затова приемът на електролитни напитки е един от най-ефективните начини за рехидратиране.

Метод No 4: Подходяща температура на течностите

Температурата на напитките, които приемаме също е от значение. Те трябва да са хладни, а не студени. Горещите напитки могат да влошат състоянието при стомашен вирус.

Прочети още

Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или…