Как да възстановим водноелектролитния баланс при диария?

Диарията е неприятно състояние, което може да се случи на всеки. Може да бъде причинено от хранително отравяне, вирусно заболяване (напр. ротавирусна инфекция), а понякога дори и от стрес.

Кога говорим за диария?

Можем да говорим за диария, когато наблюдаваме повишена честота на изхождания през деня. Обичайно човек има дефекация веднъж или два пъти на ден. Според Световната здравна организация при диария са характерни 3 течни или полутечни изпражнения за двадесет и четири часа. Разстройството може да бъде остро или хронично. Обикновено диарията е придружена от коремна болка, обща слабост, често гадене или повръщане (особено при стомашен вирус). В по-редки случаи може да се наблюдава и повишена температура.

Лечение на диария

При разстройство възрастните обичайно приемат антидиарийни лекарства без рецепта, като СТОПЕРАН, които съдържат активната съставка лоперамид. Важно е при диария да се спазва подходяща диета – прием на лесносмилаеми храни с ниско съдържание на фибри – сухари, оризова каша, ориз, варени моркови, както и плодове, богати на калий: кайсии, боровинки, банани. Не забравяйте да пиете достатъчно количество течности, защото вследствие на диарията организмът може бързо да се дехидратира. Най-ефективният начин за хидратиране е приемането на специални електролитни продукти, предназначени да осигурят оптимално усвояване на водата от стомашно-чревния тракт. Те съдържат необходимите количества глюкоза, натрий, калий и калций. СТОПЕРОЛ ХИДРА подпомага поддържането на водноелектролитния баланс в организма, предлага се в два приятни вкуса и е подходящ за прием от деца и възрастни.

Защо е важен приемът на електролитни продукти при диария?

Електролитите са водни разтвори на йони, които се съдържат в кръвта или плазмата. Те имат основна роля за поддържане на хомеостазата в организма. Електролитите са отговорни за много важни процеси в организма, включително подпомагане на преноса на импулси между клетките и поддържане на правилното напрежение на клетъчните мембрани. По време на диария техните нива намаляват и електролитният баланс се нарушава, поради което е много важно да приемаме електролитни продукти, за да може тялото да функционира правилно.
Обичайно диарията е с кратка продължителност. Ако симптомите продължат по-дълго и наблюдавате обща слабост на организма е необходимо да посетите лекар, тъй като продължителната диария може да изисква различно лечение.

Прочети още

Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или…