Какво причинява “пътническа диария” и как се лекува?

Пътническата диария е състояние, засягащо хората, пътуващи от високоразвити страни в страни с ниски санитарни и хигиенни стандарти. Дестинациите с висок риск включват държави в Африка, Южна Азия и Централна и Южна Америка.

Причини за възникване на пътническа диария

Нисък санитарен и хигиенен стандарт, недостатъчно ниво на чистота в тоалетните, както и на местата, където се приготвя, сервира и консумира храна, както и пренебрегване на личната хигиена – всичко това води до замърсяване на водата и храната с бактерии и вируси. Именно тези патогени са отговорни за интоксикацията на тялото, гастроентерита и съответно диарията.

Симптоми на пътническа диария

Пътническата диария се проявява със симптоми, типични за стомашно-чревните инфекции. В допълнение към диарията може да има:
• стомашни болки,
• гадене и повръщане,
• треска,
• дехидратация.

Как се лекува?

Най-важната част от лечението е прием на достатъчно количество течности, за да се избегне дехидратация, на която сме особено изложени в тропическите страни.
Винаги при пътуване носете лекарства против диария, като СТОПЕРАН, особено до райони с висок риск. СТОПЕРАН е показан за симптоматично лечение на остра и хронична диария, включително и пътническа. Малките капсули и удобните опаковки осигуряват лесна употреба при всякакви условия, а терапевтичният ефект се усеща още след първата доза.

Прочети още

Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или…