Какви храни да приемаме по време на диария?

Правилното хранене по време на диария е много важно, въпреки че при такива състояния обикновено нямаме апетит.

Бял ориз и бял хляб

Белият ориз и белият хляб са полезни при диария защото не съдържат фибри, които могат да раздразнят червата. Сухари, ориз, оризова каша, както и варени моркови са подходящи за диетата по време на диария.

Варено месо и супи

При диария не е препоръчително да се ядат пържени и сурови ястия, затова супите от зеленчуци или пилешко месо са много подходящ избор. Вареното месо и зеленчуци са лесносмилаем източник на хранителни вещества. В допълнение, течната форма на хранене подпомага хидратацията на тялото.

Кисело мляко и пробиотици

Всяка дефекация по време на диария нарушава състоянието на чревната микрофлора, която ежедневно подпомага правилния метаболизъм и функционирането на храносмилателната система. Ето защо, за да възстановите нормалната чревна микрофлора е препоръчително да приемате кисело мляко и кефир, които съдържат живи бактериални култури. Като алтернатива можете да приемате пробиотици.

Плодове, съдържащи танини

Танините са растителни химични съединения, които защитават чревната лигавица, като инхибират проникването на вредни микроорганизми и предотвратяват обострянето на диарията. Плодовете, които са добър източник на танини, са горски ягоди, боровинки, касис, арония и банани.

Какви течности да приемате

Не забравяйте да поддържате тялото си постоянно хидратирано по време на диария. Трябва да приемате поне 2 литра течности, за предпочитане с висока концентрация на електролити. Можете да добавите и билкови чайове, които допълнително облекчават някои симптоми на диария.

Какви храни не трябва да приемате по време на диария

Ограничете консумацията на трудносмилаеми продукти: пържени, мазни и пикантни, тъй като те могат да обострят диарията. Приемът на захар също трябва да се намали. Поради тази причина подсладените напитки са противопоказани.
Освен това, особено в началния стадий на диария, фибрите не са препоръчителни, така че не трябва да ядете сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти.

Прочети още

Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или…