Хидратация по време на тренировка: как, с какво и защо?

Всеки, без значение дали спортува активно, или не толкова, знае, че хидратацията е много важна за организма. Извън кръга на суетата безспорно тренировките подобряват физическото състояние на тялото, повишават настроението, борят депресията, повлияват функциите на мозъка и засилват паметта.

Но какво точно се случва, когато спортуваме?

Като съвсем естествена реакция по време на спорт тялото ни се поти с цел охлаждане. При редовно и усилено трениране обаче организмът ни губи освен вода и други полезни вещества. Фактът, че мускулите ни съдържат 75% вода говори достатъчно, за да си дадем сметка, че добрите резултати от една тренировка идват с качествената хидратация. Понякога, въпреки добрите запаси от вода, чувството на жизненост все не ни се струва достатъчно, за да изпълним заложените си цели. Това е така защото наред с водата по време на тренировка тялото ни губи ценни електролити, отговорни за правилното ѝ разпределение в клетъчните пространства – натрий, калий и хлор.

Изводът е, че процесът на изпотяване вследствие на физическо натоварване води до нарушаване не само на водния, а и на електролитния баланс в организма.

Как и с какво да се хидратираме правилно?

За превенция на дехидратация по време на тренировка водата е правилно решение, но след физическо натоварване чистият ѝ прием е неефективен за възстановяване на водно-електролитния баланс в тялото. Затова…

За да си осигурим качествена тренировка и удовлетворение от резултатите, безспорно е необходим прием на електролитна напитка. Ето и някои полезни предложения:

Кокосова вода

Освен, че е богата на антиоксиданти, кокосовата вода се слави с високо съдържание на калий и магнезий – два изключително важни минерала за правилното функциониране на мускулите. Калий е необходим за изграждането и поддържането на мускулна маса, а магнезий за превенция на неприятни и болезнени мускулни схващания.

Зелен чай с мед

По подразбиране зеленият чай и медът са добри източници на антиоксиданти. За отмора и зареждане преди или след спорт богатият на калий мед ще подпомогне дейността на мускулите. Зеленият чай, от своя страна, ускорява метаболизма, както и подпомага за бързото съкращаване на мускулни влакна, което неминуемо ще повиши ефекта от една тренировка.

Стоперан Хидра – с оптимално съдържание на електролити

Стоперан Хидра е електролитна напитка, която съдържа оптималните нива на глюкоза, натрий, калий и хлор, необходими за поддържане на ефективната хидратация на организма. Количеството е изчислено  според препоръките на Световната Здравна Организация и УНИЦЕФ.

Начин на приложение: съдържанието се разтваря в 200 мл. питейна вода, като разтворът е препоръчително да се използва не по-късно от 24 часа след приготвянето му.

Прочети още