Хидратация отвътре и отвън: формулата за здрава кожа

Колкото и да се радваме на лятото, високите температури и силното слънце са основите виновници за ускореното състаряване на кожата.

Без много условности ви представяме разгадани основните неизвестни, които ще решат задачата „Здрава и свежа кожа“.

Защо кожата е толкова важна?

Тя е най-големият човешки орган. Служи за бариера между външния агресивен свят и деликатната вътрешност на тялото. Чрез нея приемаме и отделяме вещества – обмен, абсолютно необходим за правилното функциониране на всички наши системи.

Съдържанието на кожата е 70% вода, 25% протеини и 2% мазнини. Именно заради високото си съдържание на вода тя е изключително чувствителна към всяка промяна, влияеща върху добрата хидратация на организма.

Липсата на вода в кожните клетки забавя функцията по обновяване им, намалява производството на колаген и еластин в дермата и всичко това води до повяхване на кожата и преждевременно стареене.

Затова е изключително важно да следим нивото на хидратация на тялото си, за да вземем необходимите мерки навреме.

Как да запазим водата?

Слънцето е главният виновник за преждевременното стареене на кожата. За да се предпазим, е важно да създадем филм върху кожата, защитаващ от проникването на вредните лъчи в по-дълбоките ѝ слоеве. Затова не забравяйте при излагане на слънце да използвате крем с поне 50-ти фактор слънцезащита. Така ще спрете клетъчните изменения, които могат да настъпят, както и лишаването на клетките от жизненоважната вода.

Да разкрасим с вода

Хидратиращите кремове или серуми (ако предпочитате по-ефирна текстура) са най-добрият ви приятел през лятото. Нанасяйте и сутрин, и вечер, за да дадете на лицето си онова, от което истински има нужда – вода, вода, вода. И един малък трик – за да попие кремът по-добре, нанасяйте го на леко влажна кожа.

Да набавим вода чрез храната

За да се радва кожата ви на качествена хидратация, трябва да се погрижите и за менюто си. Всъщност храната, която приемаме, е точно толкова важна, колкото и хидратиращата козметика.

Нали сте чували израза „Външната красота идва отвътре”?

Винаги наблягайте на плодовете и зеленчуците. Те съдържат големи количества вода и незаменими витамини и минерали, отговорни за регулирането на обема на течностите в тялото ни и водно-електролитния баланс.

Сред плодовете „отличници” по водно съдържание са динята и ягодите. А сред зеленчуците – зеленолистните, спанакът и доматите. Те са особено полезни за кожата и заради високото съдържание на антиоксиданти – веществата, които се борят със свободните радикали, предизвикващи стареенето на организма.

За да не се намали благотворното влияние на добрия хранителен режим върху тялото, е препоръчително да се избягва рафинираната захар и алкохолът – той често води до риск от дехидратация за кожата.  

Добър помощник при излагане на тялото на риск от дехидратация е Стоперол Хидра – електролитна напитка винаги под ръка, когато се налага да подпомогнете оптималната хидратация на организма! Съдържа глюкоза и електролити, които спомагат поддържането на водно-електролитния баланс в тялото.

Ако трябва да обобщим, то формулата за здрава и свежа кожа е оптимална хидратация едновременно отвън и отвътре, здравословен начин на живот и, разбира се, почивка 🙂

Прочети още