С деца на море – полезни идеи, за да бъде всичко добре!

Мама, татко и децата на море — това звучи наистина добре!

Семейна ваканция далеч от шума на града и на крачка от прохладата на морето – това е планът, който всички с нетърпение кроим и с радост реализираме всеки път, щом лятото достигне разгара си!

Разбира се, в мечтите ни семейното море винаги изглежда като съвършена картина от периода на Романтизма – морски бриз и детски смях, лопатки, кофички и замъци, вълните ни приспиват, чайките пък ни пробуждат!

За съжаление обаче случва се тази прекрасна картина да придобие краските на друг период – Реализма! И това е така, защото освен да ни глези с прохлада и много смях на плажа, морето би могло да ни изненада и неприятно…С обичайните за сезона летни вируси!

Сигурни сме, стомашните разстройства, повръщането, диарията и рискът от дехидратация не са част от лятната „резервация“ на никое семейство!

Ето защо събрахме най-често срещаните причини за така нежеланото от всички неразположение по време на семейното ни морско приключение: 

Непречистена вода

Водата, разбира се, е напълно незаменима, за да бъде организмът ни добре хидратиран, а ние свежи и изпълнени с енергия…Тук обаче има едно условие – трябва да сте сигурни, че водата е пречистена, филтрирана и бутилирана!

Децата, знае се, ще бъдат очарователно и изкушаващо настоятелни в желанието си да им купите най-разнообразни цветни сокчета, охладени с кубче лед сиропи и други летни напитки. Но преди да се поддадете на умоляващия детски поглед, припомнете си, че водата в тези хладни изкушения или в леда вероятно е чешмяна, а това само по себе си е любезна покана към дебнещите летни вируси!

Бъдете хитри и креативни и превърнете водата в неустоимо и желано изкушение. Например, налейте преварената или бутилирана вода в голяма чаша, добавете цветни парченца сезонни плодове и завършете летния „коктейл“ на малчугана с голяма цветна сламка…

Хоооп, превърнахте водата в истинска наслада!

Таратор или айрян

Най-вкусната и освежаваща лятна „супа“ винаги примамва с неустоимата си свежест и страхотен вкус, но ако му се наслаждавате в заведение, вероятно отново ще се нахраните с голямо количество нефилтрирана чешмяна вода, а в резултат на това мечтаната почивка ще загуби много от своя романтичен и весел  облик!
Съветът ни е да избирате вкусни, но преминали през термична обработка храни или пък да приготвите сами богат на вкусове и съставки – освежаващ таратор!

Бързо хранене на улицата или плажа

О, да – всички сме били изкушени от топла, още пареща поничка с пухкав пълнеж на плажа или пък богат и ароматен сандвич от близкото „капанче“, но имайте предвид, че подобна храна, особено приготвена с месо, може да бъде колкото вкусна, толкова и опасна. Месото и млечните продукти са основни преносители на вируси, развалят се лесно и могат да бъдат опасни в топлото време, особено съхранявани по неправилен начин. Пригответе си истинска витаминна „бомба“ под формата на богата плодова салата и й се насладете с децата, докато играете на плажа!

Хей ръчички, хей ги две – хигиената за вас е най-добре

Последно, но не и по значимост правило за избягване на летните вируси е добрата хигиена. Да, знаем , че малките ръчички на вашите палавници са заети с хиляди важни неща – градят замъци и пищни пясъчни кули, откриват безброй морски „съкровища“ и още куп неща! Но за да запазите здрав ентусиазма на вашите морски откриватели, не забравяйте да почиствате всеки ден играчките им, както и да им напомняте да си мият ръчичките редовно. Носете и мокри кърпички – те често вършат чудеса, когато наоколо няма прясна вода.

Ако летният вирус все пак намери „път“ към вас и вашето мъниче, ясно му покажете, че е объркал „пътя“!

Освен с полезни идеи и съвети въоръжете се и с верен съюзник, който би ви помогнал да преодолеете по-бързо неразположението и да се завърнете към плажните игри и забавления.

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка с любимия на децата вкус на ягода, която ще ви подкрепи, в случай, че трябва да възстановите нормалната хидратация на организма.

Оптималните нива на глюкоза и електролити спомагат за поддържането на физиологичните нива на електролитния баланс в тялото, за да се завърнете към веселото ежедневие и игрите час по-скоро!

Прочети още