Пролетна храна на хоризонта: свежи продукти за пролетно меню!

Пролетта е тук със своята армия от свежи зеленчуци, готови да ни доставят най-необходимите витамини и минерали.

С тяхна помощ ще заредим изморения от зимата организъм с необходимите нутриенти, за да сме енергични и здрави.

Едно добре балансирано меню, в което включвате ежедневно поне една от изброените по-долу храни, ще помогне да преборите пролетната умора:

Коприва

Богата е на бета-каротин, витамин А, С и Е, фосфор, желязо, фосфати и минерали. При по-кратка топлинна обработка запазва по-голямо количество от тези полезни вещества.

Най-добре е да приготвите копривата на супа или на салата.

Рукола

Има лек пиперлив вкус и зарежда силно организма с магнезий, който е важен минерал за здравината на костите и имунната система.

Маруля

Зелената царица на салатите съдържа много магнезий и желязо, витамин С и фибри. Препоръчително е листата да се накисват във вода за 15 минути, за да се измият добре.

Репички (и листата им)

Червените репички съдържат витамините А, В1, В2, В3, С и РР. Богати са на минерални соли, желязо, фосфор, калий, калций и натрий. Листата на репичките също могат да се консумират, стига да са напълно свежи. Те съдържат повече витамин С, калций и протеини, отколкото самите репички.

Зелен лук

Пресният лук, също неизменна част от пролетното ни меню, не само придава вкус на ястията, но ни доставя и нужните ни витамин C, калий, калций и силния антиоксидант –керцитин.

Спанак

Отличен източник на фолиева киселина, или витамин В9. Също като копривата е хубаво да се консумира с минимална термична обработка, за да се запазят витамините в него. Спанакът е добър източник на желязо.

Освен за храната, богата на витамини и минерали, през пролетта трябва да продължим да мислим и за оптималната хидратация на организма.

С повишението на температурите тялото ни губи още по-лесно ценни електролити, или трите важни минерала – натрий, калий и хлор. Те са необходими за оптималната хидратация на организма и доброто пролетно настроение и енергия!

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка – помощник в топлите дни с оптимално съдържание на глюкоза и електролити. Плодовият вкус улеснява приема от малки деца – свеж като пролетта!

Прочети още