Пролетната умора и хидратацията

Пролетната умора и хидратацията

Слънцето грее, скоро дърветата ще разцъфнат и цялата природа ще започне активно да се разбужда за живот.

Ние, хората, обаче сякаш изпитваме тежест и сънливост повече от всякога…

Запитвали ли сте се „защо“?  Какво всъщност стои зад разговорния термин „пролетна умора“, която обикновено започва в края на март и може да продължи до май месец?

Смяната на сезоните провокира промяна не само в околната среда!

През зимата успяваме да си починем по-добре, заради завишените нива на мелатонин. Поради късите дни, или по-големия дефицит на слъчева светлина, тялото ни произвежда в повече този хормон и някак си сънят и почивката ни съпътстват повече.  

Когато времето се затопли, дните станат по-дълги и сме изложени повече на слънчева светлина, тялото започва да произвежда повече серотонин – хормонът на активността.

Това звучи добре, но уви, смяната се понася тежко от организма и ни кара да се чувстваме отпаднали в продължение на няколко седмици, докато не се адаптираме физически.

Допълнително трябва време, докато тялото си набави изчерпаните запаси от витамини и минерали, заради бедната на нутриенти „зимна“ храна.

Всички можем да познаем пролетната умора чрез комбинация от следните симптоми:

  • Чуство на изтощение
  • Раздразнителност
  • Леко замайване
  • Често главоболие
  • Повишена чувствителност към промените във времето
  • Необяснимо чувство на тъга.

Как можем да подпомогнем организма?

За да се адаптираме по-бързо към промените, следва да прекарваме повече време на открито, за да “съберем” слънчевия витамин D, който от своя страна ще помогне на тялото да произвежда серотонин.

Повече физическа активност, било то чрез разходка сред природата или чрез по-активен спорт, ще забърза процеса на адаптация.

По-богатото меню на плодове и зеленчуци с времето ще възстанови изгубените витамини, а баланса на минералите в организма можем да подпомогнем с така наречената електролитна напитка!

Електролитният, или минералният баланс в организма подпомага редица дейности – подобрява функцията на мускулите и нервните клетки, спомага за качественото елиминиране на токсините, доставката на хранителни вещества и кислород до всички клетки на тялото и не на последно място – производството на енергия!

Ето защо електролитна напитка, съдържаща оптимално количество от важните минерали натрий, калий и хлор ще подпомогне по-бързото възвръщане на тонуса ни за нови пролетни подвизи!

Стоперол Хидра е електролитна напитка, която се предлага без рецепта в аптеките, под формата на разтворими прахчета със състав, изцяло съобразен с препоръките на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Стоперол Хидра се предлага в два приятни плодови вкуса, които улесняват и приема от по-малки деца.

Прочети още