Причини за остра диария

Острата диария най-често се появява вследствие на натравяне или инфекция, причинена от вируси, бактерии или гъбички. Остра диария се наблюдава, когато пациентът има поне 3 течни изпражнения на ден. Тя може да продължи до две седмици. При остра диария необходимостта от дефекация е по-честа и в отделените изпражнения може да се появи слуз, гной или кръв.

Какво може да причини остра диария?

Една от най-честите причини за остра диария е инфекцията с ротавируси или норовируси, често наричана “стомашен вирус”. Симптомите са диария, повръщане, повишена температура и общо неразположение. Вирусите, които причиняват остра диария, ни атакуват по-лесно от грипния вирус, особено ако пренебрегваме личната хигиена или сме на почивка на място с нисък санитарен и епидемиологичен стандарт. За много хора дори самата смяна на климата може да причини диария, особено ако ядат местни деликатеси или пият вода от непроверени източници. По-рядко острата диария е бактериална или гъбична. При някои хора диарията се причинява и от стрес. Острата диария може да бъде и страничен ефект на някои лекарства.

Как се лекува остра диария?

При остра диария препоръчителни са лекарства, които съдържат активната съставка лоперамид. Важно да се спазва подходяща диета – прием на лесносмилаеми храни с ниско съдържание на фибри – сухари, оризова каша, ориз, варени моркови, както и плодове, богати на калий: кайсии, боровинки, банани. Не забравяйте да пиете достатъчно количество течности, защото вследствие на диарията организмът може бързо да се дехидратира. Най-ефективният начин за хидратиране е приемането на специални електролитни продукти, предназначени да осигурят оптимално усвояване на водата от стомашно-чревния тракт. Те съдържат необходимите нива на глюкоза, натрий, калий и калций.
Ако острата диария продължава повече от два дни, потърсете консултация от лекар.

Прочети още