Поход в планината с малки деца: какви са рисковете и как да се подготвим

Море, басейн, пясък или… по-скоро на ПЛАНИНА с малки деца!

Ако сте от семействата, които винаги са имали афинитет към планинските разходки, но от няколко години в живота ви има мъничета с по-различни нужди и чувствителност към заобикалящата среда, то следващите редове ще са ви от полза!

Един поход в планината, особено с малки деца, създава крайно весели спомени, които често разказваме през сълзи и с голяма доза самоирония. Не е изключено обаче да ни създаде рискови и не дотам приятни ситуации.

Без да се бавим, маркираме основните неща, на които трябва да се обърне внимание, преди да направим крачка към планинската пътечка:

Подборът на дестинацията е на първо място

Няма ограничение във възрастта на детето, за да се включи в планинската разходка, но изборът на местност, съобразена с възможностите му, е от първостепенно значение!

Маршрутът трябва да бъде максимално равен и на средна надморска височина. Походът с деца трае поне два пъти по-дълго, отколкото самостоятелен, затова подберете лесни екопътеки и природни паркове. Седемте рилски езера или пътеки в района на Родопите са по-полегати и там успешно ще съчетаете приятната разходка с детски разкази за природните забележителности.

Погрижете се да разделите разходката на етапи и презареждайте. Изберете си места за отдих, спирайте край реките, езерата, разказвайте за всяка гъба, насекомо и дърво, за да задържите вниманието на най-малките.

Екипировката

Повече резервни дрешки в раницата на мама никога не са излишни. Времето се променя, а и любопитството на малчугана може да му коства ужилване от насекомо. Затова подберете дълги и къси дрехи и стабилни обувки, обхващащи глезена. Не забравяйте и удобна шапка, която да предпазва от слънцето. Ако пък сте решили да водите малчугани до 3 г., ще ви е нужна туристическа раница, пригодена за малки бебета и деца.

Козметика и препарати против насекоми

Освен че терморегулацията на децата все още се развива и е добре да се пазят от топлинен удар, изгарянията по кожата оставят трайни последствия. Затова колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-висок фактор слънцезащитен продукт трябва да използваме.

Местностите покрай езера и реки са пълни с насекоми, затова не забравяйте и препаратите против ухапване и алегрии.

Храна и оптимална хидратация

Преди да тръгнете на поход, пригответе богати на протеини закуска и обяд. Варени яйца, пълнозърнест сандвич с чисто пилешко или риба ще подпомогнат тонуса и енергията, нужни за ЗДРАВИТЕ разходки!

Не позволявайте на малчуганите да поглъщат вода от потоци и езера, тя може да предизвика диария и други инфекции. Вместо това пригответе електролитна напитка, съдържаща важни минерали, необходими за поддържането на оптимална хидратация в организма, или с други думи – нашата жизненост и тонус за ЗДРАВИ планински игри!

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка с приятен плодов вкус, улесняващ приема от малки деца. Съдържанието ѝ включва оптимално количество глюкоза и електролити, необходими за поддържането на оптимална хидратация в огранизма.

Прочети още