Поддържане на електролитния баланс при Covid-19. Част от интервю с д-р Георги Миндов

Д-р Георги Миндов е общопрактикуващ лекар и председател на Организацията на общопрактикуващите в София.

Както показват различни изследвания, при много от болните от COVID-19 е нарушен електролитният баланс. Наблюдавате ли това при Вашите пациенти?

Реално ние нямаме пряк контакт с пациента, докато той е болен, тъй като е под карантина. Когато е с температура, трябва да се погрижим, а това често се неглижира. Фебрилното състояние води до обезводняване, а то пък до температура, говорим за порочен кръг. Рехидратацията е един от ключовите моменти за сваляне на температурата, тя е възможност да се повлияе чисто физиологично, за да не се влоши състоянието, да не се развие пневмония и върху всички патогенетични процеси, които водят до усложненията. Често се пропуска, а тази терапия е изключително важна, както е важно не само да се приемат определените лекарства, но и правилните дози. Аз мога да обуча моите пациенти как да следят това състояние в домашни условия.

Какво препоръчвате на хората, които се лекуват вкъщи? Какво трябва да знаят?

Първо трябва да преценим общото състояние на организма. Най-простото е да погледнат езика. Той трябва да е мокър, все едно е бил във вода. Ако е сух, напукан, бял, това означава, че имаме недостиг на течности. Причината може да е различна, но налага рехидратираща терапия. Много са медикаментите на пазара, но най-вече е нужно да се пият течности под всякаква форма включително и готови, като например, „Стоперол хидра“ или електролитен разтвор, който може да си направят сами, защото тези хора често не могат да излязат от дома си. Хидратацията помага и поддържа физиологичните нива на всички електролити и цялостната обмяна на организма. Набляга се на антибиотиците, но не бива, защото в някои случаи те имат обратно въздействие. Когато има фебрилно състояние, а то е при 100% в случаите на пневмония, освен всички неща, които са дават, трябва да се набляга и на рехидратиращата терапия. Не бива да се изпуска. Даваме антибиотик и пробиотик, а при фебрилно състояние освен антипиретик трябва да се даде и електролитен продукт като „Стоперол хидра“, например.

Д-р Миндов, как хората, които са на домашно лечение, могат да поддържат електролитния си баланс. Какво трябва да правят?

Да го следят. В организма се натрупват доста токсини и с една по-обилна рехидратираща терапия вредните съставки ще бъдат изхвърлени чрез урината. Ако диурезата е недостатъчна, се повишава токсичният риск, дисбалансът може да доведе до влошаване на състоянието извън инфекциозния агент. Поддържането на електролитния баланс трябва да бъде включено в основната терапия. Рехидратиращата терапия трябва задължително да бъде включена като трети основен стълб. Навлязоха достатъчно подобни препарати, които са достъпни и евтини.

Прочети още