Опасна ли е дехидратацията при Covid-19. Част от интервю с Д-р Трифон Вълков

Д-р Трифон Вълков е инфекционист в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

Множество проучвания показват, че е висок процентът на болните от коронавирусна инфекция, които са с нарушен електролитен баланс. Подобни смущения са важен индикатор за лечение. Защо?

Първо бих искал да подчертая, че не само при коронавируса, но и при други респираторни инфекции, например грипа, често се наблюдават признаци или оплаквания по отношение на гастроинтестиналния трак, тоест протичат с горно и долно диспептични оплаквания. Самият COVID-19 e зоонозен вирус, разпространен основно сред животните и при тях основният таргет на инфекцията остава гастроинтестиналният тракт. При обстойното сваляне на анамнезата на постъпилите при нас пациенти, научаваме, че една втора от тях са имали диспептични оплаквания или диарийни проблеми с различна продължителност – от ден-два до седмица. Това е съществен проблем, тъй като води до дехидратация, нарушение на електролитния баланс в организма, което е предпоставка за обостряне на някои от формите, които по-късно наблюдаваме при тази инфекция, а именно проблемите със сърдечносъдовата и дихателната системи.

Д-р Вълков, кое провокира нарушаването на електролитния баланс в организма?

Когато говорим за коронавируса, хората трябва да знаят, че епителните клетки на ентероцитите, които трапицират чревната лигавица, са едни от таргетите на инфекцията, така че нарушаването на интегритета на чревната лигавица вследствие на репликацията на вируса в тях е основната причина за смущенията, които се наблюдават при тази инфекция.

Дехидратацията на организма е характерна за част от пациентите, заразени с вируса SARS-CoV-2. Как се овладява това състояние в болницата?

Овладяването е в зависимост от степента на дехидратация. При първа и втора степен препоръките са да се провежда орална рехидратираща терапия, докато за хората, които са във втора към трета и трета степен на дехидратация, е задължително поставянето на венозни пътища и провеждането на парентерална рехидратация.

А възможно ли е това състояние да бъде овладяно в домашни условия?

Разбира се. При COVID-19 степента на дехидратация е първа и максимум втора, а това позволява провеждането на адекватна рехидратираща терапия вкъщи.

Какво представляват електролитните (ORS) продукти и защо СЗО препоръча да бъдат включени в битката с COVID-19?

Това са препарати, които съдържат почти целия набор от електролити и соли, които човешкият организъм губи по време на боледуването вследствие на горно и долно диспептичен синдром и на високата температура. При висока температура човек губи големи количества течност. Продуктите дават възможност на организма да се справи по-лесно при провеждането на адекватна рехидратация, а от друга страна не дава възможност да се проявят или поне не с такава тежест допълнителните оплаквания при пациенти със сърдечносъдови заболявания, артериална хипертония, пулмопатии и други от този тип, които се изострят по време на COVID инфекцията.

Каква е ролята на водния баланс в организма върху развитието на инфекциозните болести?

Водният баланс има изключително голямо значение, защото при всяка инфекция има общи симптоми, които ние описваме под егидата на токсиинфекциозен синдром. Това води до преразпределение както на водните, така и на електролитните депа в организма. В този смисъл поддържането на един нормален, водноелектролитен баланс е сред основните предпоставки за адекватна терапия, независимо от вида на причинителя на инфекцията. Важно е да се запомни, че независимо от тежестта на заболяването, воденето на адекватна рехидратация оказва позитивен ефект върху възстановителния процес. Има проучвания и е доказано, че това скъсява в пъти болничния престой.

Усложнява ли дехидратацията хора на инфекцията?

Разбира се. Не може да говорим за дехидратация само по отношение на липсата на течности в организма. Тя върви винаги в комбинация с електролитите. Затова по-правилно е да се говори за водноелектролитен дисбаланс. Когато това е налице са особено опасни ниските стойности на определени електролити, които ние може да загубим по едни от вече описаните патологични пътища – дали с повръщане или с диарийни изхождания няма значение, но сривът на някои от стойностите на тези електролити може да окаже доста тежък ефект върху възстановителните процеси и именно техният дисбаланс понякога е причината за отключване или изостряне на определени състояние особени при пациенти със сърдечносъдови заболявания и ритъмно-проводни нарушения.

Как и защо хората да поддържат водния си баланс, когато са здрави и защо е нужно да го правят?

Поддържането на водния баланс е изключително важно за нормалното физиологично функциониране на повечето органи и на скелетно-мускулната, сърдечносъдовата и нервната системи. И това е валидно за хората, които нямат активна форма на инфекция и в особено голяма степен да тези със съпътстващи заболявания.

Какво влияние оказват ORS продуктите върху възстановяването на човешкия организъм след вирусно заболяване?

Изключително позитивно. Това, което е предпоставка да ги препоръчваме и е техен отличителен белег, е много бързият механизъм на действие. Буквално в рамките от няколко минути до няколко часа наблюдаваме подобрение в състоянието на пациентите. Причината е, че те съдържат всички електролити, които човек губи по време на болестта. Тези препарати дават възможност за много кратък период от време загубеното да се възстанови, тоест да сублимират загубите по  отношение на водещи електролити, каквито се явяват калият, натрият, хлорът, бикарбонатите, глюкозата. Освен електролитите ORS продуктите възстановяват бързо и водните загуби на организма или като цяло водноелектролитния баланс.

Прочети още