На плажа: как да се предпазим от силното слънце

Неуморните игри във водата, излежаването под слънцето и извайването на замъци, разбира се, са любими на всички. Уви, точно те могат да увеличат риска от дехидратация.

И макар да е извесно, че водата е най-добрият ни приятел през лятото, когато рискът от обезводняване се увеличи, приемът ѝ сам по себе си не е достатъчен, за да възвърне на тялото изгубените заедно с потта електролити.

Натрий, калий и хлор са важните минерали за организма, които поддържат физиологичните нива на водно-електролитния му баланс, или с други думи – жизнеността и енергията ни. Дефицитът на тези вещества може да доведе до крампи, главоболие и отпадналост.

Никой не иска семейното забавление да свършва…

Затова, нека направим бърз урок за това какво да вземем в плажната чанта и как да се предпазим от обезводняване:

  • Облекло за семейството

Задължително само светли дрехи! Знаем, че тъмните цветове привличат слънцето, а тесните пречат на свободното изпотяване – нашият естествен начин за охлаждане.

Погрижете се за най-малките – мрежести фанелки или блузки с ресни на рамената са леки за носене, а в същото време не позволяват на слънцето да проникне до частите, които най-много изгарят.

  • Слънчеви очила

Слънчевите очила са не само шик, но и функционални. Осигурете на цялото семейство такива със 100% UV и полароидна защита. Така максимално ще ограничите влиянието на вредните ултравиолетови лъчи върху очите и ще си осигурите още много ЗДРАВИ лета.

  • Шапки

Нали не желаем появата на нови лунички по лицето? А и все пак то е най-деликатната част от тялото и за него е нужна допълнителна защита.

Как да се погрижим за кожата?

Кожата е най-големият орган от човешкото тяло, а слънчевото изгаряне оставя трайни последици. Правилото за избор на подходяща слънцезащита гласи, че с по-светлия тон на кожата се увеличава и нуждата от по-висок фактор на защита. Ако става въпрос за лицето обаче, е препоръчително да се използва минимум SPF 50. Там кожата е най-тънка, а слънцето е главният виновник за дехидратирането и впоследствие състаряването ѝ.

С какво да се храним?

Храната и течностите, които приемаме, са от ключово значение за естественото набавяне на важните за тялото минерали. Задължително подсигурете меню, включващо:

  • Плодове и зеленчуци

Те са лесни за храносмилане и имат високо съдържание на вода. Салатите и ястията, богати на сезонни продукти, оставят леко усещане и добавят полезните минерали за тялото.

  • Месо с по-малко мазнини

Мазнината отнема повече време за храносмилане на тялото, което увеличава напрежението и чувството за тежест. По време на почивка имаме нужда от максимално свежо усещане, особено ако става дума за безкрайните плажни игри. Редовният прием на бяло пилешко месо и риба ще набави енергия на организма едновременно чрез съдръжанието си на протеин, а също и на електролитите – натрий, калий, хлор.

  • Стоперол Хидра – електролитна напитка

Когато станем жертви на дехидратация вследствие на повръщане и диария от летен вирус или прекомерен престой под слънцето, е нужно да подпомогнем тялото си.

Стоперол Хидра съдържа оптималното количество глюкоза и електролити, отговорни за поддържането на водно-електролитния баланс в организма и възвръщането на доброто настроение и енергия. Плодовите вкусове са приятни за прием от малчуганите също като летните ЗДРАВИ игри!

Прочети още