Как рискът от топлинен удар през лятото е обвързан със загубата на важни минерали?

3…2…1 Стоп! Очакването на лятото приключи! То вече е тук и правим много от любимите си неща навън – децата играят, възрастните се наслаждават на любимата си книга под слънчевите лъчи, украсяват градината или всички заедно потегляме на излет в планината или към любимите брегове.

Високите летни температури обаче крият рискове, особено за хора, които прекарват целия си ден навън – дали като сезонни работници, сервитьори, търговски представители или други професии, изискващи стоене под слънчевите лъчи. На риск са изложени и хората, трениращи на открито, каращи велосипед, мотор или просто излезли на двора, за да ремонтират барбекюто.

Децата са изложени на по-голям риск, отколкото възрастните, защото в техния организъм се съдържа много повече вода и загубата дори на 2% е критично. Освен общите симптоми на възрастните, най-малките често стават сънливи и раздразнителни.

Само по себе си състоянието на топлинен удар не е животозастрашаващо, но е от огромно значение веднага да се вземат мерки. Най-важното е да се охлади тялото и да се възстанови способността му само да регулира температурата си. Веднага трябва да се потърси по-хладно място или да се влезе на закрито. Дрехите се разхлабват, а човекът трябва да бъде поставен в хоризонтално положение. За да се възстанови водно-електролитният баланс и тялото да извършва нормалните си функции, се препоръчва прием на електролитни напитки, богати на минерали.

Защо е толкова важно да не се приема единствено вода, а вода с електролити в случай на топлинен удар?

Водата сама по себе си не е достатъчна при риск от дехидратация, тъй като заедно с нея от клетките се губят и важни минерали – натрий, калий и хлор, отговорни за оптималната хидратация в организма. Главната им функция е свързана с регулиране на обема на телесните течности, водно-електролитния баланс, киселинно-алкалното равновесие в организма и правилното функциониране на нервните и мускулните клетки.

Стоперол Хидра е електролитна напитка с оптимални нива глюкоза и минерали, съобразени с препоръките на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Предлага се в аптеките без рецепта и под формата на прахчета в два приятни плодови вкуса – ягода и лимон и портокал.

Прочети още