Как да се храним преди и след тренировка?

Имате желанието, спортния екип и сериозната мотивация да започнете тренировка. Това заслужава поздравления, но е хубаво да не изключвате от тренировъчния си режим храненето. Със сигурност двете неща вървят ръка за ръка към общата цел: тонус, енергия и добра форма. Или с други думи, храненето е само половината от тренировката.

Ако не се храните правилно, тялото ви няма да може да се възстанови бързо, няма да стимулирате правилно обмяната на вещества, нито натрупването на мускулна маса.

 Храненето в период на тренировки всъщност никак не е сложно. Трябва да спазвате няколко основни принципа и на база на тях да си изградите разнообразно и полезно меню. Ще видите, че с времето ще свикнете толкова много да се храните по този начин и няма да ви се връща към старите вредни навици.

 И така, ето как трябва да изглежда храненето на един човек, спазващ тренировъчен режим.

Сутрин

 Въглехидратите са нужни на тялото, за да се усвои приетия протеин през деня и да участва в най-важното – поддържането на мускулна маса. Те са основен източник на енергия за тялото и мозъка, като единствено е важно да запомним, че се усвояват най-добре сутринта.

 Ако планирате тренировка непосредствено след закуска, препоръчваме:

 Смути с плодове и протеин от:

  • 2 супени лъжици сушени плодове и 1 супена лъжица сурови ядки по избор;
  • 1-2 оризови бисквити с фъстъчено масло;
  • 2 твърдо сварени яйца.

 Ако ще тренирате поне час след това хранене, можете да закусите нещо по-сериозно като: 

  • Купа овесени ядки с мляко и плодове;
  • Палачинка от три белтъка, един жълтък, овесени ядки и извара. След като се изпече, се гарнира с мед и сезонни плодове.

Обяд

Повече протеин и по-малко въглехидрат, или запомнете правилото – 45 г въглехидрат на обяд или вечеря. Пилешко, телешко и риба, гарнирани със салата или задушени зеленчуци предлагат доста разнообразни комбинации според личните ви предпочитания.

 Следобедна закуска с ядки или зеленчуци към 16 часа е чудесна идея за подкрепа до вечерята.

 Вечеря

 Отново месо и/или зеленчуци, като може да включите тук в различни дни и бобови храни.

 След тренировката също е добре да презаредите с леко хапване, което се състои от въглехидрати и протеини (ядки, тофу, пълнозърнест хляб, риба).

 А що се отнася до тренировката – бъдете добре хидратирани през целия ден!

 Изключително важно за правилната работа на организма, без значение дали тренирате, или не, е да снабдявате тялото си с достатъчно вода и минерали.

 Но за правилното разпределение на водата вътре и извън клетъчните пространства, основна роля имат електролитите – калий, натрий и хлор. Когато се потим обилно, докато тренираме, тялото ни губи не само вода, но и част от тези важни за транспортирането й в клетките минерали.

Затова е препоръчително да имате под ръка електролитна напитка, която поддържа водно-електролитния баланс в организма.

Стоперол Хидра е електролитен продукт, съдържащ оптималните нива на глюкоза и електролити, необходими за поддържането на физиологичните нива в организма.

Прочети още