Как да предпазим децата от лятното слънце и горещината

Лятото е любимият ни сезон, но и то, като зимата, има понякога лош нрав. Когато термометърът надмине 35 градуса, притесненията за здравето стават повече от приятните мигове.

И ако ние, възрастните, можем да намерим прохлада и кротки забавления на сянка, за децата е много трудно да стоят в най-горещите часове на закрито и да не правят нищо.

На помощ идваме ние с няколко весели съвета за това как да предпазите децата от лятното слънце и горещината.

Цветни дрехи за свежи дни

Да припомним важно правило – на първо време за летните игри нека подберем само най-светлите и цветни дрехи.  Ако пък са и свободни, и удобни, лятната горещина ще бъде по-щадяща.

Мокри и щастливи

Все учим децата да не се мокрят, да се пазят сухи и не се заливат с вода, докато пият. През лятото обаче правилата не важат.

Разрешете на децата си да се мокрят колкото си искат при всеки удобен момент. Нека си устроят битка с водни пистолети или пръскалки в някой сенчест парк.

Няма как да настинат, а ще се забавляват много.

Банята вкъщи също може да се превърне в арена за мокри битки или пък за пяна-парти. Бонусът на тази игра е, че в крайна сметка банята ще е по-чиста, когато децата приключат.

Едно, две, три, пийни

Децата, а и възрастните, често забравят да пият достатъчно вода, улисани в игрите или задълженията си.

Направете си повтаряща се аларма и на всеки 20 минути пийвайте всички по малко вода, а вода, обогатена с нарязани плодове, е още по-привлекателно решение. По време на усилена игра или спорт приемайте електролитна напитка. 

Течностите помагат на тялото да се охлажда и правят понасянето на горещините по-леко.

Пикник вкъщи

Каквито и мерки за разхлаждане да се вземат, най-разумно е всички да стоим вкъщи на сянка в часовете между 12 и 18.

И понеже това е мнооого дълго време, особено за децата, можете да си направите домашен пикник.

Сложете покривка на пода, нека децата подредят чинийки и прибори. За храна заложете на хладните плодове и зеленчуци – така ще избегнете готвенето до горещата фурна, а и един пикник на полянка не е пълноценен без плодове, нали?

А кой знае, когато малките тумбачета се напълнят, може и Чудото на следобедния сън да ви се случи…

Освен полезните идеи винаги пускайте в раничката на малчуганите верен помощник.

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка с вкус на ягода и с вкус на лимон и портокал, която подпомага възстановяването на нормалната хидратация на организма.

А оптималните нива на глюкоза и електролити спомагат за поддържането на физиологичните нива на електролитния баланс в тялото.

Прочети още