Какво е важно, за да сме в добра спортна форма?

Какво е важно, за да сме в добра спортна форма?

Извън суетата спортът има редица положителни въздействия – поддържа тонуса ни, повишава имунната система и се грижи за емоционалното ни здраве, като съвсем естествено изгражда положителен поглед към света.

Но за да има по-добър ефект от една тренировка, е нужно да набавяме на тялото си в правилно количество необходимите протеини, въглехидрати и мазнини.

За какво са протеините?

Те са основната градивна единица на тялото. Клетките, косата, кожата, мускулите – всичко е изградено от аминокиселините, които образуват протеините.

Накратко казано – ако няма протеини, няма мускули и стегнато тяло.

За какво са въглехидратите?

Можем да си ги представим като горивото на тялото. Въглехидратите помагат за мускулната дейност, както и на мозъка – да мисли. Ако няма достатъчно въглехидрати, протеините няма да могат да свършат своята работа по изграждането на мускулите.

Ето защо тези два елемента са в сложна, но логична взаимовръзка.

За какво са мазнините?

Чрез мазнините в тялото се усвояват витамините, изграждат се мембранните стени на клетките, предпазват се органите, синтезират се хормони, за да има тялото енергия в по-нуждаещи се моменти.

Когато тези три елемента са добре дозирани в ежедневното меню, те действат в удивителен синхрон, стига редовно да добавяте и вълшебната съставка – вода.

Липсва ли вода, изложен ли организмът ви на риск от дехидратация, всички процеси в него се забавят.

Но за какво водата не е достатъчна?

При извършване на тежък физически труд, активна тренировка или друго натоварване тялото ни се поти по-обилно и губи не само вода, а и ценни минерали, отговорни за нашата жизненост.

Тези минерали, или електролити изпълняват важни функции за тялото ни и лишим ли организма си от тях, губим важен помощник за здравето и тонуса си.

Нарушеният електролитен баланс възпрепятства качественото елиминиране на токсините, доставката на хранителни вещества и кислород до всички клетки на тялото, както и производството на енергия.

Оказва се, че електролитите се губят лесно, но се набавят изключително трудно без допълнителна помощ. 

Стоперол Хидра е електролитен продукт, съдържащ оптимално количество електролити за подпомагане водно-електролитния баланс в тялото ни.

Така че формулата за добра спортна форма е равна на оптимална хидратация в организма + балансирано меню 🙂

Прочети още