Какви течности да приемаме за оптимална хидратация?

Какви течности да приемаме за оптимална хидратация?

Спорт и енергийна напитка? Двете неща изглежда сякаш са създадени едно за друго, но ако разнищим повече темата, ще открием, че има по-подходящи напитки, особено за деца.

За да е ефективна една тренировка се нуждаем от енергия, издръжливост и възможност за възстановяване на организма.

Но как да направим интелигентен избор за това какво да приготвим на децата?

Oсвен водата често се разглеждат като подходящи електролитни, енергийни напитки и други. Истината е, че има големи разлики между тях и трябва внимателно да се прецени кое е оптималното решение за прием преди, по време и след тренировка.

За да стигнем бързо и лесно до отговора, нека разгледаме двете категории напитки с техните характеристики:

Енергийни напитки

Често сме чували, че те ще ни осигурят енергия, мощност, издръжливост и въобще ще бъдат чудото, което всеки спортист търси.

Енергийните напитки съдържат голямо количество стимуланти, главно – кофеин и захар, които дават временен тласък на ефективността. Но кофеинът действа като диуретик, което кара бъбреците да изтласкват повече вода от кръвта, отколкото храносмилателната система може да извлече от напитката. Накратко казано, приемайки енергийна напитка, правим една крачка напред и две назад. Така че този тип стимуланти не трябва да се използват, особено от по-малките, защото комбинацията от загуба на течност при потене и диуретичното качество на кофеина може да доведе до тежка дехидратация. Добре е да обясним на децата какво съдържат тези напитки и до какво могат да доведат в най-уязвимия детски организъм.

Електролитни напитки

Те съдържат жизнено важни минерали, необходими за транспортирането на водата до мускулите, тъканите и целия организъм. Подходящи ли са обаче за спортуващи деца?

Отговорът е ДА, но нека започнем по-отдалече…

По време на физическо натоварване поддръжката на оптимална хидратация в организма играе ключова роля за енергията, доброто представяне и последващото възстановяване. Нещо, което може да ни изненада, е, че водата сама по себе си не винаги успява да подпомогне оптималната хидратация. Когато извършваме физически упражнения и се потим, освен вода, губим ценните минерали – натрий, калий и хлор. Казано с други думи – поддържането на оптималното им количество в организма няма да позволи да се дехидратираме.

Детският организъм е изложен на по-голям риск от обезводняване, а малчуганите често посягат към силно подсладени сокове, студени чайове или газирани напитки, които не помагат за оптималната хидратация.

Тогава какво да приготвим в детската бутилка?

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка с оптимално количество глюкоза и минерали, спомагащи за поддържането на водно-електролитния баланс в тялото. С двата си плодови вкуса – на ягода и на лимон и портокал Стоперол превръща приема от по-малките в приятен като детска игра!

Прочети още