Каква е разликата между вирус и простуда… и как да се предпазим от дехидратацията.

Каква е разликата между вирус и простуда?

На практика повечето от симптомите им като хрема, главоболие и повишена температура се припокриват. Разликата е, че при простудата симптоматиката е по-слабо изразена и се развива постепенно, докато вирусът ни връхлита внезапно и може да доведе до по-сериозни последствия.

Също така, простудните заболявания рядко водят до усложнения, докато една вирусна инфекция може да прерасне в бактериална. В някои от случаите вирусните заболявания могат да бъдат съпътствани и от диария или повръщане. За тях е характерно и обилното изпотяване, съпътстващо високата температура, което води до риск от дехидратация. В случаи на обезводняване е препоръчително да се обърнем към лекар за подходящото лечение!

Но как да подпомагаме тялото си през това време?

При висока температура, както и при диария и повръщане от личен опит знаем – рязко губим тонус, а енергията ни намалява буквално с всяка изминала минута. Това е така, защото тялото ни започва да губи не само вода, но и важни вещества, наречени електролити. Натрий, калий и хлор са веществата, които спомагат приетите течности да достигнат до клетките. Тялото ни непрестанно се нуждае от тези минерали, за да запази водно-електролитния си баланс.

Стоперол Хидра е електролитна добавка, която подпомага нормалната хидратация на организма и физиологичните нива на електролитния баланс в тялото. Стоперол Хидра може да се приема успешно в комбинация с употребата на температуропонижаващи средства, препарати за повръщане, гадене и диария.

Какви течности и храни са подходящи за децата?

Често при повишена температура, както и при гадене е трудно поглъщането на голямо количество вода. За да може да постигнете желаната хидратация на тялото, предлагайте на детето често, но по малко: 1-2 лъжички на всеки няколко минути. В противен случай стомахът може да се раздразни и цялото количество вода да бъде повърнато отново. 

Ако детето е все още кърмаче, се консултирайте с лекар! За деца над 3-годишна възраст можете да разтворите саше от електролитната напитка в чаша вода – Стоперол Хидра предлага два приятни плодови вкуса без добавена захар – ягода и лимон-портокал, които са изключително подходящи за малчуганите.

Що се отнася до храненето – нормално е болното дете да няма апетит.  Това често ни тревожи, но организмът знае най-добре какво му е необходимо в момента. А ако течностите се усвояват добре, за ден или два храненето ще влезе в нормалния си ритъм.

Хигиената е най-добрият ни приятел!

И не на последно място – вирусите са заразни, затова не забравяйте да миете редовно ръцете си и да поддържате чистота навсякъде около вас, за да предотвратите мини-епидемия в дома си!

В случай на съмнения за вирусна инфекция незабавно се свържете с вашия лекуващ лекар, а за подпомагането на оптималната хидратация – разчитайте на Стоперол Хидра! 

Прочети още