ЗДРАВИ забавления, подарени от Стоперол Хидра

Предизвикателството на Стоперол Хидра даде резултат… В стотици летни снимки и текстове се разказаха най-забавните семейни истории, а собственикът на една от тях, Елена Василева-Иванова, спечели семеен уикенд сред природата. Там, в планинското селце, Гърмен, печелившата събра още ЗДРАВИ забавления със семейството и ни обрисува с думи от първо лице престоя си в „перлата на Югозапада“:

Мечтали ли сте за уикенд в собствена хижа от дърво и камък (chalet) с камина, веранда и гледка към планината? Аз си я представях в Алпите… Навън сняг, а вътре – огън да играе в камината. На верандата – джакузи с минерална вода с висока температура.

 И ето че открих моето шале в село Гърмен.

Приказка от дърво и камък, двуетажна, с гледка към басейна – това е Blue View Chalet. Удобна, модерно обзаведена, с чудесна веранда, скрита в дърветата, чиито листа красиво танцуват. Направена с много желание, сърце и душа. С мирис на дърво, камък от региона, широки пространства, както и всички необходими за перфектния уикенд уреди. Барбекюта из чудесния зелен двор. Басейн. Волейболно игрище. Настолни игри. Чудни фенери. И всичко това обгърнато в много светлина и топлина, чист въздух, мирис на ябълки и на есен.

Есен, есен, прекрасен сезон… Слънчевите лъчи се процеждаха през дърветата. Вечер фенерите огряваха романтично верандата – близо до природата, сред гората, осветена в зелено. Басейнът също свети и прави мястото магично. Още по-усамотена и красива е гледката от терасата на спалнята на втория етаж.

Дневната е широка, в камината пукат дръвчета, има маса, около която да се съберете, както и бар за напитки. Красиво е. Усамотено. Чисто. Спокойно.

Гърция е само на 15 километра, а на разстояние 90 км има две пещери. Едната е чудната Алистрати – с изключително красиви и ексцентрични сталактити. Екскурзоводът водеше обиколката на английски и гръцки език и обясни, че думата „ексцентричен“ е гръцка и значи „встрани от центъра“. Причудливите форми са се образували от процеждането на вода през варовиковите скали в местността „Петрото“. Другата пещера е Ангити – „Изворите на река Ангити“, известна още като „Маара“,  най-голямата речна пещера в света, с дължина 21 км, намираща се само на 30 км от граничния пункт.

След пещерната ни разходка се връщаме да пием кафе край басейна. Зелено е, ароматно и спокойно. Става студено. Под влияние сме на „Ксенофон“. На приказната есен.

В Перлата на Югозапада сме. На минути е село Огняново с неговите минерални извори с висока температура. Както и неповторимите Лещен и Ковачевица.

В землището на Гърмен е Никополис ад Нестум – един от малкото запазени антични градове в България и единствен на територията на Родопите от периода на римското владичество. 
В буквален превод Никополис ад Нестум означава „град на победата“. Никополис ад Нестум е бил основан от римския император Траян I.

Ако след тази разходка сте се уморили от пътуване, Blue View къщичката предлага и вана. Отпуснете се в пяната. Релаксирайте. Помечтайте. Сложете си Blue View, Green View, или цветните очила, които идеята за ваканция носи. Слънцето, гостоприемството и топлината на Югозапада са на два часа път.

Ние сме щастливи, че зарадвахме Елена, а на всички пожелаваме повече ЗДРАВИ семейни забавления и зиме, и лете!

Прочети още