Защо захарта води до загуба на ценни минерали и течности в тялото?

Защо захарта води до загуба на ценни минерали и течности в тялото?

Всички ще се съгласим колко е приятно след интензивните игри в парка да хапнем нещо сладко. И всички сме усещали как тялото ни жадува захарта, когато сме уморени и замаяни вследствие повръщането и диарията. Въпреки това сме наясно, че сладките неща осигуряват бърза енергия на тялото и същевременно нямат съществена хранителна стойност.

Но какво всъщност се случва с тялото ни, когато приемаме захар?

Консумацията на захар действително дава бърза енергия на организма ни, но същевременно води до загубата на ценни минерали и течности в тялото.

Как става това?

Захарта в тялото предизвиква подобни процеси, както когато приемаме небалансирано натрий.

Можем да си обясним това с процеса осмоза.

Накратко процесът осмоза представлява движението на вода във и извън клетките, за да регулира съдържанието на захар или натрий в тях и извънклетъчната течност. Представете си, че в левия съд лилавите точки са молекули на захарта. Когато има повече захарни молекули от едната страна на бариерата (в случая от дясната страна), водата се придвижва от лявата страна за разреждане на по-концентрираните молекули на захарта. Това движение на вода цели да възстанови равните съотношения на вода към захарни молекули от двете страни на бариерата, така че цялата система да е в равновесие.

Осмозата се случва през бариерите на нашите черва, кръвоносните съдове и клетъчните мембрани. Когато консумираме сладки храни, кръвообращението ни поема захарта от червата, където концентрацията ѝ е сравнително висока веднага след храносмилането. След осмоза от червата обаче в кръвния поток се увеличава делът на молекулите на захарта спрямо водните молекули, което води до преместване на вода от клетките в кръвта, за да се възстанови равновесието. Тогава губим водата под формата на урина и за клетките може да настъпи дехидратация, водеща до намалени клетъчни функции.

Ще възвърнем ли водата в клетките с прием само на вода?

Водата сама по себе си не е достатъчна при риск от дехидратация, тъй като заедно с нея от клетките се губят и важни минерали – натрий, калий и хлор, отговорни за оптималната хидратация в организма. Главната им функция е свързана с регулиране на обема на телесните течности, водно-електролитния баланс, киселинно-алкалното равновесие в организма и правилното функциониране на нервните и мускулните клетки.

Можем да заключим, че правилното функциониране на клетките е в голяма зависимост с хидратирания организъм, или оптималното съдържание на минерали в тялото.

Как правилно да подпомогнем възстановяването на течностите?

За възстановяването на водно-електролитния баланс в организма помагат електролитни напитки под формата на прахчета с оптимално количество минерали – натрий, калий и хлор.

Стоперол Хидра е електролитна напитка с оптимални нива глюкоза и електролити, съобразени с препоръките на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Предлага се в аптеките без рецепта и под формата на два приятни плодови вкуса – ягода и лимон и портокал.

Прочети още