Електролити – нека да се запознаем!

Колко често ви се е случвало да си задавате въпроси като „Каква е причината да не мога да се концентрирам?“ и „Защо се чувствам отпаднал и ми липсва енергия?“.

А  може би това, което всъщност ви липсва, са електролити – онези ценни минерали в нашето тяло, които рядко са обект на нашите мисли, дори и когато настойчиво ни изпращат сигнали!

И така, запознайте с онази безценна част от вас, чиято сила е да ви прави жизнени, съсредоточени и енергични – електролитите!

Какво представляват електролитите?

Електролитите са група от три минерала – натрий, калий и хлор. Главната им функция е в регулиране обема на течностите в тялото ни, водно-електролитния баланс и киселинно-алкалното равновесие в организма.

Kалий е основният вътреклетъчен минерал, отговорен за правилното функциониране на нервните и мускулните клетки, а натрий и хлор от своя страна са основните минерали в кръвната плазма и извънклетъчната течност, чиято функция е поддържането на равновесие в обмяната на течности между клетките и тъканите.  

Изненадващо или не — можем да заключим, че минералите са с ключово значение за правилното ни функциониране и са в сложна, но логична взаимовръзка с хидратирания организъм!

Какво се случва с тялото ни, когато губим ценни електролити?

Електролитите изпълняват важни функции за тялото ни и изгубим ли част от тях, ние всъщност се лишаваме от важен съюзник за здравето и тонуса си. Нарушеният електролитен баланс сериозно би възпрепятствал някои важни за здравето ни процеси:

  • качественото елиминиране на токсините
  • доставката на хранителни вещества и кислород до всички клетки на тялото
  • производството на енергия
  • риск от дехидратация

Накратко — техният недостиг би ни попречил да се чувстваме енергични, концентрирани и бодри и би изложил тялото ни на сериозен риск от дехидратация.

Ето защо е важно да знаем как да се предпазим от загубата на тези важни за тялото ни минерали.

В какви случаи тялото ни губи електролити?

Понякога сложните процеси имат кратко и простичко обяснение – когато губим вода, губим и електролити.

За съжаление при някои състояния като диария, повръщане, обилно потене и висока температура вследствие най-често на вирусите през летния сезон тялото ни е изложено на риск от водно-електролитен дисбаланс и дехидратация.

Други възможни причини за водно-електролитен дисбаланс са тежък физически труд, активно спортуване и разбира се – високите температури през лятото, които водят до по-обилно потене и загуба на ценни минерали!

Изглежда, че загубата на електролити никак не е сложна задача, уви! Когато обаче знаем как да предпазим тялото си от нежелания водно-електролитен дисбаланс, здравите и щастливи летни мигове със сигурност няма да ви се изплъзнат!

Как да запазим водно-електролитния баланс в тялото си?

Рехидратация. Тази дума лесно може да ни заблуди, че водата е достатъчна, за да я постигнем. Макар и да е крайно необходима обаче, сама по себе си водата не може да ни набави ценните минерали, които губим при високи температури, обилно потене и състояния като летните вируси и така рискът от дехидратация на организма сериозно се повишава!

Соковете и чаят също не са подходящи, тъй като глюкозата в съдържанието им не е в препоръчителния баланс с минералите.

Ето защо в случаите, когато организмът е изложен на риск  от дехидратация и нарушаване на  водно-електролитния баланс, специалистите препоръчват приема на елекролитни напитки. Те се предлагат без рецепта в аптеките, под формата на прахчета, които се разтварят в трапезна или преварена вода и могат лесно да бъдат приготвени. Най-добре е съставът на елекролитните напитки, които използвате да бъде съобразен с препоръките на Световната Здравна организация и на УНИЦЕФ.

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка – истински помощник под ръка винаги, когато се налага да подпомогнете нормалната хидратация на организма! Оптималните нива на глюкоза и електролити в напитката спомагат за поддържането на физиологичните нива на електролитния баланс в тялото и възвръщането на доброто настроение и енергията. А любимият на всички малчугани ягодов вкус на Стоперол Хидра улеснява и превръща приема от бебета и малки деца – лесен и приятен като лятна игра!

Прочети още