Детските игри през горещите летни дни!

Лято е! Сезонът, който по естествен и непринуден начин успява да откъсне малчуганите от любимите им виртуални игри, предлагайки напълно реално и далеч по-непринудено забавление навън.

Наред със слънцето, водата и игрите обаче трябва да сме подготвени и за обичайните за сезона летни вируси и риска от дехидратация в горещите дни!

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВИ ИГРИ В ГОРЕЩИТЕ ДНИ

Увлечени в игри и забавления, малчуганите често забравят за други важни неща през деня.

Със сигурност нуждата от почивка отстъпва място на желанието за нови забавления и щури летни открития. Мисълта за новите приятелства и запознанства с лекота преборва потребността от достатъчно количество вода и течности през горещия ден, а храната, разбира се, е най-вкусна, когато децата я откъснат направо от дървото!

Безспорно, лятната ваканция не би била никак забавна без щурите игри, но пък и летен вирус, съпроводен от дехидратация, също никак не би спомогнал за  доброто настроение на децата и техните родители!

 Ето защо, за да запазим игрите на децата здрави през цялото лято, добре е да знаем, че:

  • Високите летни температури водят до по-обилно потене, то пък пък от своя страна води не само до загуба на течности, но и на ценни минерали. А когато към това добавим и неспирните игри и забавления на открито, то рискът от дехидратация значително се повишава. Ето защо в най-горещите часове на деня, е добре да предложите на децата си забавна и интересна алтернатива на игрите на открито.
  • Някои храни, сред които захарта също имат свойството да засилват изпотяването. Затова дори децата ви да са любители на сладкото, през лятото най-добре заложете на свежи и леки храни в менюто им.
  • Вярно е, че през лятото няма нищо по-вкусно и освежаващо от пресните плодове и зеленчуци…НО, за да избегнете неприятните стомашни вируси и за да запазите игрите на децата си здрави, не забравяйте да ги измиете или обелите, преди малчуганите да им се насладят.
  • Докато спортуват и играят, децата могат да загубят до 2 л течности на час! Ето защо е изключително важно да не забравят да пият вода често, особено когато навън е горещо.

ПРЕВЪРНЕТЕ ГРИЖАТА В ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ

Възпитаването в правилни хранителни и хигиенни навици никак не е лесна задача, но ако забавлението се превърне в част от възпитанието, то може да сте сигурни, че целта ви е наполовина постигната!

Така например ако аранжирате пресни и сезонни плодове в любимата цветна кутия на детето си, можете да сте спокойни, че то ще има подръка вкусна, свежа и полезна закуска между игрите навън и със сигурност ще бъде заинтригувано от нейното специално „поднасяне“!

Изберете за Вашия малък пакостник бутилка за вода с неговия любим герой и можете да сте сигурни, че ще я носи винаги със себе си, без да забравя за потребността от честичко пиене на вода през деня! Напълнете я с чиста трапезна вода, а за повече свежест добавете няколко капки пресен лимон в нея. Ако пък малчуганът ви е твърде активен в игрите и спорта или пък се налага да възстановите силите и водно-електролитния баланс на малкия герой, напълнете любимата бутилка с електролитна напитка с ягодов вкус!

Именно това е и главната препоръка на специалистите — успоредно с медикаментозното лечение при дехидратация да се провежда и рехидратация чрез прием на елекролитни напитки. Те се предлагат без рецепта в аптеките, под формата на прахчета, които се разтварят в трапезна или преварена вода и лесно могат да приготвени. Хубавото е, че след разтварянето им могат да бъдат приети до 24 часа. Най-добре е съставът на елекролитните напитки, които използвате да бъде съобразен с препоръките на Световната здравна организация и на УНИЦЕФ.

Стоперол Хидра е разтворима електролитна напитка – вашият верен съюзник винаги, когато се налага да подпомогнете нормалната хидратация на организма и здравите летни игри на вашето мъниче! Оптималните нива на глюкоза и електролити спомагат за поддържането на физиологичните нива на електролитния баланс в тялото и доброто настроение през лятото, а любимият на всички малчугани ягодов вкус на Стоперол Хидра улеснява приема от бебета и малки деца – лесно и приятно като детска игра!

Прочети още