Симптоми на дехидратация

Всеки човек се нуждае от достатъчно вода, за да живее. Дори лека дехидратация може да бъде опасна за здравето, а няколко дни без вода дори могат да бъдат фатални.

Какво причинява дехидратация

Пряка причина за обезводняване е загубата на течности в организма. Това може да бъде причинено от диария или повръщане, но също така от неподходяща диета, например консумация на дехидратиращи продукти, диета с ниско съдържание на сол или злоупотреба със сол. Приемът на някои лекарства също може да причини дехидратация. Например диуретици, психотропни вещества, лаксативи. Дехидратацията може да е причинена и от висока температура.

Симптоми за дехидратация

Първият признак на дехидратация е жаждата. Нашето тяло сигнализира, че му липсват течности. Ако не се приеме вода, могат да се развият допълнителни симптоми като сухота в устата, световъртеж, слабост, припадък, ниско кръвно налягане, потъмняване на урината. Дехидратиран човек може да бъде разпознат по сухи и напукани устни, хлътнали очи и нееластична кожа. При много силна дехидратация се наблюдават конвулсии, сънливост, загуба на съзнанието, Възможен е и фатален изход.

Дехидратация при децата

Дехидратацията е опасна за всички, но особено за децата, които могат бързо да се обезводнят, вследствие на диария или повръщане. Ако забележите, че детето ви е летаргично, има суха пелена, която не е сменяна от няколко часа, сух език и хлътнали очи и бузи, е от съществено значение да посетите лекар, тъй като в някои случаи може да се наложи хоспитализация.
Количеството консумирана течност зависи от възрастта, пола, климата, диетата и активността. В случай на лека дехидратация е достатъчно да се приемат течности. Ако обезводняването е причинено от повръщане или диария е необходим прием на лекарства срещу тези симптоми.
Особено важен е и приемът на електролитни напитки, които не само хидратират тялото, но и компенсират дефицита на минерални соли.

Прочети още

Стрес и диария

Във всекидневието се сблъскваме с много стрес, с който трябва да се справим. Понякога обаче стресът парализира или…